Analyse
Rapporten
CVR Transcript
Multimedia
Overige documenten
Downloads
Forum
Links
 

Toespraak van Dhr. Adán Martín Menis, President van de Regering van de Canarische Eilanden. 

Deze toespraak is gedaan tijdens de 30-jarige herdenking van de ramp op Tenerife.
Goedemiddag,

Bijna 600 slachtoffers van het gruwelijkste ongeluk in de geschiedenis van de luchtvaart is niet iets dat men makkelijk vergeet. En zeker niet diegenen die die dag, 27 maart 1977, iets na vijven, op dramatische en onrechtvaardige, wrede wijze, zoals in alle catastrofes, een familielid of een geliefde verloren. Ook diegenen die, op de een of andere manier betrokken waren, onder moeilijke en traumatische omstandigheden, bij de medische, humaniaire of psychologische hulpverlening, of de 60 overlevenden, zullen het nooit vergeten. En ook niet diegenen die hielpen bij de trieste taak van het bergen en balsemen van de resten van de slachtoffers van de twee vliegtuigen.

Dokters, verplegers, medische studenten, Nederlandse en Amerikaanse specialisten belast met het identificeren van de stoffelijke resten; Het personeel van de luchthaven en de luchtvaartauthoriteiten, de brandweer, het leger, burgers te voet, verantwoordelijken van de instanties op het eiland... Allen kwamen solidair en vol overgave in aktie. Niemand van hen zal dit ooit vergeten. En ook de bevolking van Tenerife zal dit nooit vergeten. Het ongeluk met de jumbos van de KLM en Pan American Airlines op de luchthaven van Los Rodeos zal voor altijd gegrift staan in het collectieve geheugen van de inwoners van Tenerife als de grootste tragedie die hier ooit heeft plaatsgevonden.

Het is nu 30 jaar geleden en de herinnering blijft. Vandaag vertalen de nabestaanden van de slachtoffers samen met de rest van de wereld, deze herinnering in een plechtigheid die tegelijkertijd een eerbetoon en een uiting van hoop is. Een eerbetoon aan hen die er niet meer zijn; aan hen die hun leven verloren op ons eiland. En hoop, omdat het ongeluk de veiligheid van alle luchthavens in de hele wereld heeft beinvloed. Helaas waren er 583 slachtoffers voor nodig om de toenmalige burgerluchtvaartnormen aan te passen en heeft het tragische ongeval ertoe bijgedragen dat vele technici, specialisten overal ter wereld ervoor zorgdagen dat dit nooit meer kan gebeuren.Er zijn 3 decennia voorbijgegaan, maar nog steeds is het moeilijk om over dit verschrikkelijke ongeluk te praten.

Juist vanwege de omvang van het ongeluk en de consternatie die het teweegbracht, is er veel aandacht besteed om uit te zoeken wat de preciese oorzaak is geweest. Want het is duidelijk dat de regels nageleefd werden en dat de voorgeschreven procedures gevolgd werden. Maar het is ook duidelijk dat er sprake was van een opeenvolging van fataliteiten die de statistieken omvergooiden. Het feit dat het vliegveld van Gando dicht was, de overbelasting van Los Rodeos, de weersomstandigheden en vele andere menselijke en organisatorische factoren hebben bijgedragen.

Vandaag de dag zijn we er allen van overtuigd dat we niet mogen vergeten wat er op 27 maart 1977 is gebeurt, zodat de tragedie zich niet zal herhalen. En we zijn er ook van overtuigd dat de beste manier om dit te verwerken het tot het uiterste gaan in de veiligheid van onze vliegtuigen en luchthavens is.

Het monument dat we vanmiddag zullen onthullen op de Mesa Mota is een eerbetoon aan alle slachtoffers. En het zal tevens dienen als herinnering aan wat er is gebeurd en wat nooit meer zal mogen gebeuren. De wenteltrap, ontworpen door de onlangs overleden Rudi van de Wint, zal een permanente uitnodiging tot herdenken zijn.

Op 27 maart 1977 werd de kracht van vele personen op de proef gesteld. De overlevenden die eerst een verschrikking meemaakten, en daarna met hun lichamelijke en geestelijke verwondingen moesten omgaan. En de nabestaanden van de slachtoffers die hebben moeten leren leven met het verlies van hun dierbaren. En ook werd het inkasseringsvermogen van de bevolking van Tenerife, in de nasleep van de ramp, op de proef gesteld. Een bevolking die als blok in aktie kwam, met medeleven en menselijkheid. Een bevolking die destijds nog aan het begin stond van haar economische ontwikkeling, en wiens sociale voorzieningen en infrastructuur nog onderontwikkeld waren. Ondanks het gebrek aan middelen en materieel hielpen de mensen op Tenerife met alles wat in hun macht lag, met hun respekt, hun solidariteit en hun medeleven.

Als laatste zou ik graag, in naam van de regering en die van alle canarische burgers, de verdienste van Jan Groenewoud willen onderstrepen, en de taak die hij op zich heeft genomen ten behoeve van de herdenking van de slachtoffers. Zijn persoonlijke verdriet is indrukwekkend. De omvang van het verlies: Zeven familieleden in die ene middag, voor een 20 jarige, is onvoorstelbaar.

Maar ook zijn herstellingsvermogen en zijn inzet om dit ongeluk niet te doen vergeten zijn tekens van zijn sterke persoonlijkheid en innerlijke kracht. Door middel van de Stichting Nabestaanden Slachtoffers Tenerife, door hem opgericht, is hij in kontakt gekomen met veel overlevenden van het ongeluk en met veel nabestaanden van de slachtoffers. Hij heeft de herinnering levend gehouden en is niet gestopt voordat deze herdenkingsplechtigheden werkelijkheid werden.

De confrontatie met een catastrofe zoals die heeft plaatsgevonden op Los Rodeos is niet makkelijk. Maar allen die hier aanwezig zijn hebben dat gedaan, en dat is bewonderenswaardig. U toont aan dat de mens in staat is de grootste tragedies te verwerken en verder te gaan. Zonder twijfel, de pijn, de emoties, en de herinneringen zullen altijd in uw harten blijven, net zoals uw geliefden.

Gelooft u me als ik u zeg dat ze ook voor altijd in het geheugen van het volk van Tenerife en dat van de Canarische Eilanden zullen zijn.

Hartelijk dank.