Analyse
Rapporten
CVR Transcript
Multimedia
Overige documenten
Downloads
Forum
Links
 

Wie was Veldhuyzen van Zanten? 

'Kalm, solide, integer' (Ad de Bruin typeert Veldhuyzen van Zanten)
Jacob Louis Veldhuyzen van Zanten wordt geboren op 5 februari 1927 te Lisse. Reeds op 23 jarige leeftijd, in het jaar 1950, treed hij in dienst als vliegbestuurder bij de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij, de KLM. De loopbaan van Van Zanten gaat sneller dan een doorsnee-vlieger. Op 19 oktober 1956 behaald hij vliegbewijs B1-B2. Na de laatste verlenging is deze geldig tot 16 juni 1977. Verder is hij in het bezit van het bewijs Boordtelefonist. Op zijn vliegbewijs was de typebevoegdheid voor de Boeing-747 gesteld. De totale vliegervaring van Veldhuyzen van Zanten bedroeg 11.700 uur. Deze vlieguren werden op verschillende vliegtuigen gevlogen. In dat rijtje komen de volgende vliegtuigen voor: Tiger Moth, Beechcraft, Harvard, Dakota, Convair, Viscount, Constellation, DC-4, DC-6, DC-7, DC-9 en uiteindelijk de Boeing 747.

Op de Boeing-747 heeft hij 1.545 uur als gezagvoerder gediend, waarvan 61 uur tijdens de laatste 30 dagen. Hij was chef-instructeur op het type B-747 van de KLM.

Loading aircraft image...

DC-7

Op 25 januari 1977 wordt de laatste "proficiency check" afgelegd. De laatste vliegmedische keuring door het Nationaal Luchten Ruimtevaart Geneeskundig Centrum vindt plaats op 2 december 1976, met als uitslag ‘geschikt’. Jaap Veldhuyzen van Zanten staat bekend als een zeer ervaren vlieger.

Collega vlieger de Bruin over van Zanten: “een perfecte vlieger, een goeie kerel en een groot vakman”.

Zo staat hij op het moment van de crash nog in Holland Herald, het passagiersblad van de KLM. Hij staat daar als het symbool van betrouwbaarheid. Betrouwbaar, maar helaas niet feilloos.

De Telegraaf van de dinsdag na de ramp kopte: ‘Gezagvoerder vertrekt zonder toestemming’.

Dochter Mariëtte: “Iedereen in mijn omgeving riep meteen dat dit absoluut niet waar kon zijn. Hem treft geen schuld, was de overtuiging. Hij heeft absoluut niets fout gedaan. Pas later ga je het anders zien. Je leest de onderzoeksrapporten en gaat zelf over de hele zaak nadenken. Dan denk je: Hij heeft wel fouten gemaakt. Hij was ook een mens. In het boek over Tenerife staat een foto van mijn vader. Daaronder staat: Hij was een bijzonder mens. Dat was hij helemaal niet. Mijn vader was een gewoon mens, zoals jij en ik, met zijn fouten en tekortkomingen. In de serie missers en fouten op Tenerife heeft hij er ook een of twee gemaakt. Ik wil niet zeggen dat alleen zijn fout fataal was, maar alles bij elkaar was het dat wel.”

De deskundigheid van Van Zanten blijft dan niet onopgemerkt. Hij wordt instructeur op de opleiding voor piloten. Zodoende is hij niet meer altijd in de lucht te vinden. Ook deze week staat er weer een bijeenkomst van een internationale luchtveiligheidsorganisatie in Zürich op de agenda. De examenrondes in Shannon (Ierland) voor toelating van nieuwe 747-piloten, staan eveneens in de planning.

Samen met Pete Orange haalt hij in 1971 de eerste Boeing 747 van KLM, genaamd: ‘Mississippi’ op in Seattle. Pete Orange, Van Zanten en Ad de Bruin vormen

Loading aircraft image...

De Mississippi

 samen het ‘KLM 747-trio’. Laatstgenoemde heeft veel omgang met Jaap en noemt hem een kei in de omvang met andere mensen: “Veldhuyzen van Zanten corrigeert mensen grondig als het nodig is, maar hij eindigt altijd positief, Van Zanten was uiterst vakbekwaam en zeker geen autoritair persoon.” Ook Bruno Klare, RLD-onderzoeker, noemt van Zanten een “bijzonder ervaren en aangenaam mens om mee samen te werken”.

Veldhuyzen van Zanten heeft ook een zekere voorliefde voor alles wat met snelheid te maken heeft. De bewuste zondagmorgen heeft hij in zijn zachtgele Ferrari Dino koers gezet richting Schiphol. Zijn dochter: „De laatste keer dat ik mijn vader zag, staat me nog helder op het netvlies. Die zondagochtend vertrok hij heel vroeg. Ik sprong uit mijn bed om hem uit te zwaaien. Hij boog zich in zijn auto naar het raam en zwaaide terug. Ik zie nog die hand. Het laatste wat ik van hem heb gezien.”

Aan deze Ferrari zijn verschillende BMW’s en Porsches vooraf gegaan. Ook het Racing Team Holland heeft zijn volle belangstelling, net als de 24-uurs race van Le Mans.

Verder bouwde hij in mee aan de grote racebaan bij Noordwijkerhout, en is zelf vaak op het circuit van Zandvoort te vinden.

In het gezin is Van Zanten wat meer op de achtergrond te vinden. Zijn dochter zou jaren later zeggen: “Hij was een voorbeeld voor me. Van hem heb ik de voorliefde voor de Verenigde Staten en muziek. Mijn vader stond in het gezin een beetje op de achtergrond. Werk was voor hem nummer één. Hij was veel onregelmatig weg. Hij was een vader voor ons als het hem uitkwam, Het gevoel van geborgenheid had ik meer bij mijn moeder. Mijn moeder was echt de spil van het gezin.”